Äldsta hotellen i Stockholm

Äldsta-hotellen-i-Stockholm

Stockholm stad har en lång historia som sträcker sig tillbaka över tusen år i tiden, och för dig som vill leva ut historien i dina resor finns det många pärlor bland stadens hotell att välja mellan. Nedan kan du läsa mer om några av de äldsta hotellen i Stockholm som bjuder på spännande historia såväl som en bekväm upplevelse av hög klass.

Hotell Kung Carl

Om du vill besöka det hotell som räknas som det äldsta i hela Stockholm behöver du ta dig till Hotel Kung Carl som invigdes 1866, alltså över 150 år sedan. Hotellet ägdes då av vinhandlaren Johan Ludvig Lundberg och namngavs efter den då regerande kungen, Carl XV. Redan på 1800-talet var hotellet modernt och smakfullt, så pass att kungen gav uttrycklig tillåtelse att använda sitt namn.

Idag har hotellets ursprungliga 50 rum utökats till 143, där varje rum har en unik inredning som kombinerar den historiska stilen ifrån sina anor med modern stilren design. Hotellets restaurang, Kung Carls Bakficka, är en välkänd och aktad mötesplats med mat i världsklass. Hotellet har en ny fasad, renoverad lobby och reception, och en nyöppnad cocktailbar för att göra varje vistelse fullständig.

Hotel Gamla Stan

Om du vill uppleva 1600-talets Stockholm på riktigt behöver du ta dig till Gamla Stan och det där belägna Hotel Gamla Stan. Hotellet är inrymt i tre fastigheter där den äldsta byggnaden är daterad till 1600-talet. Därmed kan hotellet stoltsera med att ha de äldsta byggnaderna av alla hotell i Stockholm i direkt anslutning till den äldsta stadsdelen, som också är en av stadens största sevärdheter.

Hotel Gamla Stan har 81 nybyggda rum med egna karaktärer och stilar, men allt inrett i vackra varma färger och textiler. I hotellet finns delar av Stockholms gamla stadsmur som en gång passerade genom byggnaden bevarade, och de väggmålningar som fanns kvar på den. Hotellet har en vy rakt över Saltsjön och delar av Skeppsholmen och ligger endast 250 meter bort från det Kungliga Slottet.

Grand Hotel

Ett av Stockholms äldsta hotell är Grand Hotel som invigdes år 1874 och som anordnade den allra första Nobelsupén år 1901. Detta är en riktig favorit bland många som reser till Stockholm. Med långa anor och historia har Grand Hotel varit hem till världsledare och celebriteter i Stockholm, och bjuder på en atmosfär av både lyx och värme. Hotellet är delvis renoverat med krogterrass och uteservering.

Grand Hotel är lyxigt beläget precis vid vattnet, rakt emot Stockholms slott med en oslagbar vy över Stockholms kärna. Hotellet besitter restaurangen Matbar som fått en Michelin-stjärna, men även den kända Cadierbaren med flera. På Grand Hotel Nordic Spa & Fitness finns både inomhuspool, bastu och möjlighet till träning. Hotellet erbjuder limousinetransfer och rumsservice dygnet runt. Rummen är moderna med plattskärms-TV, wifi och luftkonditionering.

Andra alternativ

Det finns otaliga hotell belägna i Stockholm, men för den som är extra äventyrslysten kan det vara ett alternativ att testa mer ovanliga sätt att bo på i staden. I Stockholm kan man hitta vandrarhem som nästan kan stoltsera med hundra år av historia, utspridda över hela staden. Även privatpersoner hyr ut sina flera hundra år gamla bostäder via olika uthyrningstjänster på nätet.


About the author

Meya Holmberg