Lokala Stockholmstips

Stockholm är en stor stad med massor att erbjuda sina besökare! Många tänker spontant på Gamla stan, Vasamuseet, Skansen, Kungliga Slottet och Skärgården men här finns så otroligt mycket mer!

Badplatser

En varm sommardag står bad högt i kurs och är man mitt inne i stan är det inte helt lätt att hitta en badplats, trots att stan består av en tredjedel vatten. Dock finns här mängder av badplatser att välja bland, t.ex. Långholmen, Rålambshovsparken och Eriksdalsbadet.

Långholmen är en av stans 14 öar och nästan helt bilfri. Här finns det gamla stadsfängelset, hotell och vandrarhem, restauranger, kolonilotter, ett mysigt strand- och klippbad och mycket mer.

Rålambshovsparken, eller Rålis som den kallas till vardags, är en park belägen på Kungsholmen. För många blev parken känd 1994 då fotbollslandslaget firade sin tredjeplats i VM tillsammans med 10.000 fans, men här finns en stor amfiteater, boulebanor, lekplatser, kanot- och kajakuthyrning, en härlig badplats och mycket annat.

Eriksdalsbadet är Sveriges nationalarena för simidrott och är så klart ett utmärkt besöksmål året om då här finns simbassänger och äventyrsbad inomhus. Men sommartid håller även utomhusbassängerna öppet och då strömmar än fler människor till en varm dag. Vänligen notera att anläggningen tar ut en entréavgift.

Parker

Många känner till Djurgården med museer som ABBA The Museum, Vasamuseet, Junibacken, Skansen, Liljevalchs, Waldemarsudde och Thielska Galleriet men i Stockholm finns så många fler parker. Staden, om man generaliserar, består av en tredjedel grönska och det sägs att om man bor i innerstan bor man aldrig längre ifrån ett grönområde än 300 meter. Några tips är Hagaparken, Ivar Los Park och Skogskyrkogården men det finns som sagt många fler!

Hagaparken är parken där Kronprinsessan Viktoria med familj bor på Haga Slott. Den är belägen precis utanför de norra tullarna och skapades av Kung Gustav III på 1700-talet. Hade han hunnit klart med alla sina planer innan det ödesdigra skottet på Operan hade parken sett annorlunda ut idag men än finns många spår efter hans planer. En, av många, tankar kungen hade var att man alltid skulle bli hänförd och fascinerad under en promenad i parken, att något nytt skulle möta efter varje kurva. Så kanske det inte är idag men man kan beskåda, bland annat, Ekotemplet, Slottsgrunden och Koppartälten.

I Hagaparken finns även Kungliga Begravningsplatsen där flertalet medlemmar i släkten Bernadotte ligger för sista vila, bland andra Prinsessan Lilian, Prins Bertil och Kung Gustaf VI Adolf. Allmänheten är välkommen att besöka begravningsplatsen maj-augusti, helgfria torsdagar kl. 1300-1500.

Skogskyrkogården, söder om stan, är en annan begravningsplats väl värd ett besök och den håller öppet för alla, året om. Här förrättas begravningar av flertalet olika begravningsbyråer, bland andra https://lavendla.se/begravningsbyra-stockholm/, men det är också ett besöksmål. Skogskyrkogården är upptagen som världsarv på UNESCOs världsarvslista och är ett storslaget mästerverk signerat arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz som här har skapat något helt olikt andra kyrkogårdar, både avseende byggnader och landskap. Sommartid erbjuds guidade turer mot avgift.

Ivar Los Park är en välbesökt liten park som många inte känner till. Det låter kanske som en motsägelse men faktum är att själva namnet på parken inte är så bekant även om många gärna tar sig hit. Parken är belägen invid Monteliusvägen, den härliga gångvägen längs Mariaberget på Södermalm. I parken kan du slå dig ned för en picknick och en förförande utsikt över Mälaren och Stadshuset och låta barnen leka i lekparken.

About the author

Meya Holmberg